Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W hiszpańskiej Tarragonie powstało Muzeum Energii, gmach, który sam mógłby być jednym z eksponatów. Projektanci z pracowni Arquitecturia jego architekturę potraktowali symbolicznie.

 

Wejście w światło

Dlatego też do wnętrza muzeum prowadzą drzwi w ścianie, którą trudno nazwać tradycyjną fasadą – to wykonany z przejrzystego tworzywa sztucznego łukowato wygięty ekran, który świecie (podświetlony od środka), i w ten sposób zwraca na siebie uwagę oraz „informuje” o lokalizacji głównego wejścia. Po drugiej stronie budynku znalazła się druga, analogicznie rozwiązana ściana, która „obudowuje” dziedziniec, patio przed muzeum.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera