Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szwedzkie biuro Tham & Videgård Arkitekter w 2008 roku otrzymało prestiżową nagrodę im. Kaspera Salina za siedzibę Kalmar Museum of Art. Budynek powstał w zabytkowym mieście nie tracąc nic ze swojej nowoczesności.

 

Beton i biel

Architekci cztery kondygnacje muzeum połączyli jedną, wijącą się z boku budynku klatką schodową. Mająca kształt „zygzakowatej spirali” klatka schodowa została wykończona surowym betonem, w odróżnieniu od pozostałych pomieszczeń galeryjnych, którym nadano tradycyjny dla tego typu miejsc kolor, czyli biały.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera