Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z daleka od ruchliwych ulic, w parku nad jeziorem w mieście Deutsch-Wagram powstał budynek szkoły, której celem jest poszerzenie wiedzy uczniów „zwykłych” podstawówek. Gmach zaprojektowało biuro Franz Architekten.

 

Jak niebo

Aby długi i dość duży budynek nie wydawał się ciężki i przytłaczający, projektanci jego elewacje obłożyli panelami o kolorach od bieli do błękitu. Nierównomiernie pojawiający się pastelowy kolor na ścianach, jasne odcienie niebieskiego i biel powodują, że gmach niekiedy zlewa się z niebem, a w pochmurne dni jest jaśniejącą z daleka nieregularną plamą.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera