Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z daleka od ruchliwych ulic, w parku nad jeziorem w mieście Deutsch-Wagram powstał budynek szkoły, której celem jest poszerzenie wiedzy uczniów „zwykłych” podstawówek. Gmach zaprojektowało biuro Franz Architekten.

 

Energooszczędny

Budynek jest energooszczędny. Wąskie korytarze biegną przez środek budynku, dzięki czemu ulokowane po obu stronach klasy są dobrze oświetlone słońcem. Skomponowany według zasad architektury pasywnej gmach ustawiono względem stron świata tak, aby łatwo się naturalnie wentylował i nagrzewał, zaś jego zewnętrzna struktura jest bardzo szczelna, co zapobiega utratom ciepła. Użyte tu pompy ciepła oraz panele słoneczne – to już standardowe rozwiązania w tego typu budynkach. Foto: www.franz-architekten.at, www.architizer.com, www.architecturenewsplus.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera