Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Belgijski architekt Bruno Erpicum otrzymał zamówienie, by stary, prosty, banalny dom na przedmieściach zamienić w nowoczesną, wygodną rezydencję.

 

Proporcje tworzą sens

Architekt sporo uwagi poświęcił znalezieniu odpowiednich proporcji pomiędzy otwartością domu a zapewnieniem mieszkańcom poczucia intymności. Nie chcąc tworzyć zamkniętej twierdzy, pragnął jednocześnie zapewnić lokatorom komfort prywatności. Zaaranżował więc układ brył, które szeroko otwierają się na ogród, za to od zewnątrz wydają się zamknięte.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera