Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na maleńkiej działce wśród bardzo gęstej zabudowy centrum Tokio pracownia Naf Architect & Design zaprojektowała dom, maksymalnie wykorzystujący dostępną przestrzeń.

 

Aby zapewnić prywatność

Taki podział funkcji związany jest z tym, jak trudno w tak gęstej zabudowie stworzyć poczucie prywatności. Najbardziej prywatne pomieszczenia ulokowano najwyżej, bo niższe kondygnacje, z oknami wychodzącymi na ruchliwą ulicę nie zapewniłyby intymności. Każda z trzech przestrzeni ma swój charakter, ale wszystkie się też ze sobą łączą. Jak mówi Akio Nakasa: układ domu to sieć, łącząca bardzo się przecież od siebie różniących przedstawicieli różnych pokoleń jednej rodziny.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dworzec PKS w Kielcach – ufo w nowej wersji
Dworzec PKS w Kielcach – ufo w nowej wersji

Dworzec PKS w Kielcach został zbudowany na przełomie lat 70. i 80. wg projektu zespołu pod kierunkie ...

Dom Meandrowy
Dom Meandrowy

Kształt działki i jej usytuowanie względem stron świata – to dla architektów zawsze pierwsze element ...

Webinarium Ruukki: Najwyższy standard bezpieczeństwa budynków
Webinarium Ruukki: Najwyższy standard bezpieczeństwa budynków

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera