Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stacja kosmiczna na Ziemi

 

Czas czytania: ~2 min


FFpFj6WQC9pN3SvUH5hMtUPqWejP23KynR7Fj9N52rlWOMLuvZuiYXAQp3QQ_sky-2.jpg

Stacja kosmiczna na powierzchni Ziemi? Na taki pomysł wpadli twórcy projektu Centrum Kulturalnego Europejskich Technologii Kosmicznych (KSEVT) w Słowenii. Inspiracją były plany opracowane przez Hermana Potocnika Noordunga, który w 1929 przedstawił koncepcję pierwszej geostacjonarnej stacji kosmicznej.

qLKCq0ZLEEvld1JMR1osnLgSjUfAkkcEXn1SeHtCrNvbnRHlESQKGIN2HNgf_sky-4.jpg
mIqZd04JeEvj5OXoeADeJVSaYUYd2ceOUSroMLXH90fINSgjeCFgWB06P2Uk_sky-6.jpg
6vcIZJEdSS6IN4PgxTlEq3JLSYV8oi53fWlVsozozRzRNo9ebAn5AvEI8xJS_sky-7.jpg

Obiekt zastąpi Centrum Sztuki Vitanje, które nie było już w stanie sprostać wymaganiom odwiedzających. Niewystarczająca ilość przestrzeni wystawowych oraz przestarzałe zaplecze techniczne ograniczały rozwój ośrodka. Postanowiono zatem zastąpić budynek nowym, który będzie odpowiadał standardom XXI wieku. Oczywiście celem było również ściągnięcie jeszcze większego ruchu zwiedzających. Z tego powodu projekt Centrum miał za zadanie przyciągać uwagę; intrygować. Projekt OFIS Arhitekti świetnie spełnia to zadanie. Wielofunkcyjne Centrum Wystawowe ma służyć nie tylko jako przestrzeń ekspozycyjna. W obiekcie organizowane będą ponadto międzynarodowe sympozja naukowe, konferencje, a także mniejsze eventy, w których udział będą mogli wziąć goście Centrum. Najwyższy poziom budynku został zarezerwowany jako przestrzeń ograniczonego dostępu, gdzie będą pracować naukowcy.

yEBS5hzSbe5HqHpPYu8EsPo8xVfV8dSYQMgBiAKyjTAVjwEXxT3HbcGRnA4r_sky-10.jpg
bUzhff5e0KrmhQhXxkTKucCPT1WjoLcdYco5kBL98NHBhPd9UVmaf2gVZykT_sky-17.jpg
HbQjIZUDDaBNO3hvmsmJNemEpBRYKW6Pg8zt47hYWD1wObkN9R1CY5PiUfFA_sky-19.jpg

Budynek jest monolityczną bryłą o pierścieniowej strukturze. Najniższy element został uniesiony w osi Północ - Południe. Pod nim znajduje się przeszklone wejście oraz hall główny. Istnieje również możliwość otwarcia tej części, co pozwala połączyć obiekt z jego otoczeniem zewnętrznym. Działka położona jest pomiędzy urokliwą doliną strumyka a ruchliwą drogą, która z kolei zapewnia dogodny dostęp oraz dobrą widoczność obiektu. Każdy kolejny poziom ma nieco mniejszą średnicę od kondygnacji poniżej i układa się w przeciwnym kierunku. Taka organizacja przestrzeni sprawia bardzo dynamiczne wrażenie. Obserwator może ulec złudzeniu, iż obiekt na chwilę zastygł w bezruchu, ale zaraz pierścienie zaczną się znowu obracać.

N4KRoi4FZkVO4Nn2bdzt5wLwPhY8Lw4VUfzmmgAJWNobnMSY8QuN2H7HtjDh_sky-20.jpg
sQEy4YwNZbclW5AYMSV1y5q8oGgxOG3dBj7KRe4D3bkVBE7CqmZYvMLrelFk_sky-21.jpg
9vfPJtxwAmRvRYl1jXaXo0bpsxAXKL8cR9QTHEzMTJnZ9yYG8zpotIJGRrqd_sky-3.jpg

Typ obiektu: Centrum Kulturalno – Naukowe
Nazwa: KSEVT Kulturno srediąče evropskih vesoljskih tehnologij
Architekci: OFIS arhitekti + Bevk Perovic arhitekti + Dekleva Gregoric arhitekti + Sadar Vuga arhitekti
Prace projektowe: 2008-2011
Autor: Małgorzata Kuleta

Podepnij swój artykuł

tagi

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera