Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


We współczesnej architekturze szpitalnej najczęściej pojawia się idea, by obiekty te za wszelką cenę szpitali nie przypominały. Podobnie myśleli projektanci z biura Behnisch Architekten, budując w Heidelbergu oddział Narodowego Centrum Leczenia Chorób Nowotworowych.

 

Dwie elewacje

Gmachowi nadano kształt nieregularnego wieloboku, szerszego na jednym, węższego na drugim końcu. Elewacje zaś wykończono dwojako: dwie dolne kondygnacje są praktycznie w całości przeszklone, dwa kolejne piętra zostały otynkowane na biało. Żeby jednak nie były nudne i banalne, urozmaicono je, nieregularnie rozlokowując okna oraz umieszczając je w niezbyt głębokich, ale dających efekt światłocienia niszach.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera