Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Najlepsze z cegły

 

Czas czytania: ~4 min


t7yxclyqIzr9ov1TZk2yAy4e0JwW71LYGasNkKOs0StNT2RabfYeBLMTxJr1_mapungubwe-interpretation-centre-by-peter-rich.jpg

Fot. Mapungubwe Interpretation Centre, Peter Rich architect

Cegła się nie starzeje. Mimo że jest jednym z najstarszych i najbardziej tradycyjnych spośród stosowanych przez człowieka budulców, wciąż cieszy się ogromną popularnością wśród architektów. Nic więc dziwnego, że doczekała się specjalnej nagrody – najlepsze realizacje architektoniczne z użyciem cegły nagradzane są w konkursie Wienerberger Brick Award.

Wyniki tegorocznej edycji konkursu zostały ogłoszone 3 maja 2012 r. w wiedeńskim ratuszu. Zwycięzcą w punktacji ogólnej i jednocześnie laureatem w kategorii „Specjalne zastosowanie cegły” został południowoafrykański architekt Peter Rich nagrodzony za projekt muzeum Mapungubwe Interpretation Centre w RPA.

pnNKEg1z6Z3tWFNCZ59vDBkZoKr9T7bGyaqGvuMbiMiAwesjI4EfLVU58Lr0_mapungubwe-interpretation-2.jpg

Fot. Mapungubwe Interpretation Centre, Peter Rich architect

Budynek muzeum jest przykładem architektury zdeterminowanej przez filozofię miejsca. Zaprojektowany przez Petera Richa we współpracy z Michaelem Ramage i Johnem Ochsendorfem budynek powstał na terenie Parku Narodowego Mapungubwe, który w 2003 roku został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Zadaniem architektów było stworzenie na terenie parku powierzchni wystawowej służącej ekspozycji lokalnych znalezisk bezpośrednio w miejscu, w którym zostały one odkryte. Do budowy obiektu wykorzystano historyczne techniki budowy sklepienia, łącząc je z udoskonalonymi metodami naukowymi. Podstawą swojego projektu architekci uczynili kopułę śródziemnomorską, której strukturę analizowali we współpracy z brytyjskim University of Cambridge i amerykańskim Massachusetts Institute of Technology. Do budowy kompleksu muzealnego wykorzystali cegły ręcznie wyrabiane przez miejscowych robotników z gliny, cementu i wody.

69ySAVEbLLyhxEDtDoYGweCoUZr3mBh1IJKGgfv6pCt8e0hvb7h5Wt6RdR4n_nord-primary-substation-for-2012-olympic-park.jpg

Fot. NORD Primary Substation for 2012 Olympic Park

I4KvktFiG3Y8D50n9RSjpf3knjrsiiSnSfOPNjsC2jEbI4VeqxyZk1KDpacc_nord-primary-substation-for-2012-2.jpg

Fot. NORD Primary Substation for 2012 Olympic Park

W kategorii budynków użytkowych zwyciężyła stacja elektroenergetyczna zaprojektowana przez szkockie biuro NORD na potrzeby londyńskich letnich Igrzysk Olimpijskich 2012. Zrealizowany na terenie Parku Olimpijskiego w londyńskiej dzielnicy East End obiekt jest manifestacją czysto geometrycznego rozwiązania, któremu nowe znaczenie nadaje efektowna, czarna jak węgiel elewacja wykonana z cegły. Dynamiki dodaje bryle kontrast pomiędzy masywną podstawą fasady, a ażurową górną częścią obiektu.

q0c5onqpsbF87NTmaFZIoHnBVboLencIayQ0IUMJ2WRZo6tKhILem2PWhm4S_bart-lens-rabbit-hole-house-gaasbeek.jpg

Fot. Bart Lens Rabbit Hole house Gaasbeek Single Family House

Za najlepszy dom jednorodzinny jurorzy uznali zaprojektowaną przez Barta Lensa 'Króliczą norę' w belgijskiej miejscowości Gaasbeek. Dom powstał w wyniku rozbudowy na wpół zrujnowanego wiejskiego domu z cegły, harmonijnie łącząc budynek mieszkalny z przylegającym do niego gabinetem weterynaryjnym za pomocą dobudówki w kształcie tuby. Przedmiotem szczególnego wysiłku architekta było dostosowanie starego wiejskiego domu do współczesnych potrzeb mieszkaniowych, przy jednoczesnym zachowaniu wiejskiego charakteru posiadłości.

c8mPKzJoX81Tv1huRsk7zthAOzYHPiEP4YpqFeEq5pIRfIsD4yEEMh51gR8v_francisco-and-manuel-aires-mateus.jpg

Fot. Francisco and Manuel Aires Mateus, elderly care home Alcc

Wśród wielorodzinnych budynków mieszkalnych laur otrzymała rezydencja dla seniorów zaprojektowana przez portugalskich architektów, braci Francisco i Manuela Aires Mateus. Celem architektów było przede wszystkim o zapewnienie mieszkańcom równowagi pomiędzy życiem w społeczności seniorów wymagających opieki, a poszanowaniem ich sfery prywatności. Pod względem formalnym, budynek został potraktowany jako rzeźba, przez co nawiązuje do tradycji dwóch portugalskich mistrzów: Álvara Sizy i Eduarda Souto de Moury.

Cpa4BN8AHyI32ZcvAzn3udNC7uXcK7XZ4V9FZg2bXxgITmP8vSV2LCsZUMA6_pavol-pak-t-conversion-slovakia.jpg

Fot. Pavol Paňák, Conversion Slovakia, fot. Tomas Manina

W kategorii „Przebudowa” nagrodzony został Słowak Pavol Paňák za projekt pracowni będącej jednocześnie jego azylem – domem wypoczynkowym. Powstały one w dawnym piecu do wypalania cegieł, którego adaptacji architekt poświęcił ponad dziesięć lat, większość pracy wykonując własnoręcznie. Główną formę pracowni określa pierwotna struktura pieca – Paňák chciał bowiem, by stworzone przez niego atelier było hołdem dla tradycji i ciągłości miejsca, a także samego procesu wytwarzania cegły. Wychodząc z założenia, że architektura wymaga ładu i poszanowania tradycji, projekt swojego atelier oparł na niemal idealnym zachowaniu zasad kartezjańskiej geometrii.

Nagroda Wienerberger Brick Award, przyznawana jest co dwa lata od 2004 roku przez największego na świecie producenta cegieł. Jej celem jest wyróżnienie najbardziej interesujących przykładów nowoczesnej architektury wykonanych z ceramiki, a także zwrócenie uwagi na to, jak innowacyjnym i uniwersalnym materiałem budowlanym może być we współczesnej architekturze cegła.

Kandydatów do konkursu zgłaszają krytycy architektury oraz dziennikarze z branży architektonicznej z całego świata. W tym roku do głównej nagrody nominowano 50 projektów z 28 krajów z całego świata. Ostatecznego wyboru zwycięzców dokonało międzynarodowe jury w składzie: Plamen Bratkov (Bułgaria), Rudolf Finsterwalder (Niemcy), Hrvoje Hrabak (Chorwacja), John Foldbjerg Lassen (Dania) oraz Zhang Lei (Chiny).

Równocześnie z rozdaniem nagród Wienerberger Brick Award ukazał się album zatytułowany „Brick'12” – obszerne, 240-stronicowe kompendium, w którym międzynarodowi specjaliści w dziedzinie architektury prezentują nagrodzone prace oraz wszystkie nominowane do konkursu projekty. Wśród nich znajdują się także trzy polskie obiekty: dom jednorodzinny z Rybnika autorstwa Marcina Jojko i Bartłomieja Nawrockiego, DogmA–house Project Grzegorza Stiasnego oraz Andel's Hotel zaprojektowany przez OP Architekten.

Fot: wienerberger.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera