Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Duńska pracownia BIG wygrała właśnie konkurs na projekt architektoniczny produkującej energię spalarni śmieci. Aby jeszcze lepiej wykorzystać dość duży budynek, architekci jego elewacje postanowili zamienić w... stok narciarski.

 

Zintegrowany z miastem

Autorzy projektu mówili, że według nich skończyła się epoka wyizolowanych, pojedynczych budynków, które pełnią swoją funkcję, ale nic nie wnoszą do przestrzeni miasta, w jakim powstały. Dzisiejsze czasy wymagają nowego podejścia do architektury i lepszego włączenia każdego budynku do użytkowanej przez ludzi na różne sposoby przestrzeni, do zintegrowania go z miastem.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera