Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Japońska pracownia Alphaville zaprojektowała dom, który miał osłonić mieszkańców od świata zewnętrznego, odseparować ich od otaczającego miasta. Jednocześnie miał być tani, a we wnętrzu oferować dużo otwartej przestrzeni.

 

Bez okien

Zadanie nie było łatwe, bo architekci dostali do dyspozycji działkę o nietypowym kształcie i położoną na lekko pochylonym terenie, a także niewielki budżet. Wymyślili betonową bryłę, która „owijając się” wokół wnętrza szczelnie osłania je od świata zewnętrznego. Okna, umieszczone w dachu doświetlają pokoje tak, aby nie było potrzeby wybijać otworów w elewacjach.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera