Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kształt zaprojektowanej przez pracownię Atelier Deshaus galerii w Szanghaju zainspirowany jest chińską koncepcją uzupełniających się energii yin i yang. Spiralny budynek wkomponowano w zielony ogród.

 

Widok na zewnątrz

Oba segmenty zbudowano z betonu, jednak zewnętrzne elewacje pawilonu wykonano z półprzejrzystego materiału. Ten zabieg ma nie tylko umożliwiać dostawanie się do wnętrza światła dziennego, ale też powodować w widzach wrażenie nieustannego kontaktu z zielonym otoczeniem. Półprzejrzysta ściana pozwala się skupić na tym, co wewnątrz galerii, jednocześnie nie pozwalając zapomnieć o tym, co budynek otacza.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Gospodarstwo ekologiczne w Kotlinie Kłodzkiej
Gospodarstwo ekologiczne w Kotlinie Kłodzkiej

Gospodarstwo ekologiczne w Kotlinie Kłodzkiej – to projekt architektoniczny Magdaleny Górskiej, arch ...

Polska Architektura XXL 2018 - galeria nominowanych obiektów
Polska Architektura XXL 2018 - galeria nominowanych obiektów

Trwa głosowanie w Plebiscycie Polska Architektura XXL 2018. Wśród nominowanych w tym roku obiektów s ...

Webinarium LUG: Na skraju architektury i technologii. Digital engineering na przykładzie Forum Gliwice
Webinarium LUG: Na skraju architektury i technologii. Digital engineering na przykładzie Forum Gliwice

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera