Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kamień, stal i szkło

 

Czas czytania: ~1 min


ABB4XN2sE0cNMvyRlKKqVizPBtYWMM6MKW49ZXKKfc6WYmg8ZbEQL7Ssb5rd_convent-de-sant-francesc-david-closes.jpg

Surowe, kamienne mury, gładka stal i eteryczne szkło – to pełne ekspresji zestawienie nadaje wyjątkowy charakter modernizacji osiemnastowiecznego klasztoru św. Franciszka w hiszpańskim mieście Santpedor. Autorem jej projektu jest kataloński architekt David Closes.

BNaB7KmOJarx3M4gOQhNYsEND3X7YNn1x6fpPXdnPYpS46hrYAHcNPjnUgWW_convent-de-sant-francesc-david-closes-2.jpg
7CT7LhcTb1rXX1Xw0eXpyW6TUOy0qQrmXMKY4Ih16djKy6q5qVljJ3BA54W3_convent-de-sant-francesc-david-closes-3.jpg
D8QBCbitZ50gFC2zRpdkjGG82ThBRe1S5U2ubLI8M3jk3CbKP9kko45qrzat_convent-de-sant-francesc-david-closes-4.jpg

Klasztor został zbudowany w latach 1721-1729. W 2000 r. część założenia została wyburzona ze względu na fatalny stan techniczny. Ocalałe zabudowania objęto zaplanowanym na siedem lat programem renowacji. W jego ramach dawny kościół został zaadaptowany na centrum kultury. Renowacja zakończyła się w 2011 r.

vlh2ZcSWg38hHqt3E1HwTcemalz1aZ5vtxXh01TkJxnBr2mHFAbspGzFynFd_convent-de-sant-francesc-david-closes-5.jpg
lduhqtGCkbGYe4fa3Yj5ge3jqa4YpQDUnzfQcrs5yxpsDTYB0tPy0rfGLI9N_convent-de-sant-francesc-david-closes-6.jpg
cGXslWl62PUYww6I4MoX5eCMkXXJDgFs6KAZPMKDDnXd7vfmDcNxxU9lA7wD_convent-de-sant-francesc-david-closes-7.jpg

Projektując modernizację budynku, Closes chciał zachować jego historyczne dziedzictwo, a wszelkie ingerencje w zastaną tkankę architektoniczną ograniczyć do niezbędnego minimum. Dlatego zachował surową, zniszczoną fasadę kościoła w nietkniętym stanie, dodając do niej nowe elementy o zdecydowanie nowoczesnych formach. W ten sposób budowla została przystosowana do nowych funkcji bez uszczerbku dla jej architektonicznej spójności.

0ZrVNei0jw2K7NeY1tlKlX4cJJl9TKt59EzHgbh8On5wRlU21obfwqb7iBft_convent-de-sant-francesc-david-closes-8.jpg
WZcVS1xRhcIz8qWwWZX47SX8lvIyc9yVX2aTXs625spGmGxP7U4jcrUbpe9t_convent-de-sant-francesc-david-closes-9.jpg

Wprowadzony do wnętrza system schodów i ramp stworzył nowe połączenia komunikacyjne między poszczególnymi strefami i poziomami budynku. Zastosowane nowoczesne materiały – stal i szkło – kontrastujące swoją lekkością i gładką fakturą z surowymi, kamiennymi murami przenoszą do wnętrza pełen ekspresji efekt zderzenia nowego ze starym, jaki można podziwiać na zewnątrz budowli.

Fot. Jordi Surroca


Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera