Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom światłoczuły

 

Czas czytania: ~2 min


xka2lFTXSKhlVjI2f696lBSQZcRb8CIJf3HCpHBTqvsIaOR6axSMI2qyBuL2_kma-dom-swiatloczuly-02.jpg

Nie ma architektury bez światła. Choć nieuchwytne, buduje przestrzeń niemal w równym stopniu jak materia, wypełniając ją życiem. Nic więc dziwnego, że często to ono staje się głównym aktorem na architektonicznej scenie. Jest tak w przypadku jednego z domów zaprojektowanych przez wrocławskie biuro Kabarowski Misiura Architekci.

GXdk9v3LKFrHm00IAcEgQ5vKr7fP9A3h5TPFKn9mmtde9Uv9Lo96O7RM3EnL_kma-dom-swiatloczuly-01.jpg
Ebk0Zl0DEN3PG0ZEJD5qGzG59gknvk2xR761hwvcMboubpQT1Xrni17mJ2Lw_kma-dom-swiatloczuly-03.jpg

Dom Światłoczuły powstać ma w Dortmundzie, nad sztucznym jeziorem Phoenix-See, które utworzono na poddanym rewitalizacji terenie dawnej stalowni. Zbiornik ten stanie się centralnym punktem nowej, budowanej od 2010 r. dzielnicy, na którą złożą się budynki mieszkalne i biurowe, ośrodek kultury, przystań jachtowa i promenada. Założenie to jest jednym z najnowszych przedsięwzięć realizowanych w Zagłębiu Ruhry słynącym dziś nie tylko jako znaczący ośrodek przemysłowy, ale także region otwarty na nieszablonowe koncepcje urbanistyczne i nowoczesną architekturę.

tI6Myjj2BFSt9wlwdmmGLRjsznJp2aLuYwkqDGrbQJCECTGeX3wkbApWv09L_kma-dom-swiatloczuly-04.jpg
MEyRZn4mAEngA7pr3ijK7f3EQHCiWFbWKEE5z5kU3gUCOP0LdY1CyifLp804_kma-dom-swiatloczuly-05.jpg

Projekt kameralnej willi powstał dla prywatnego, niemieckiego inwestora zawodowo związanego z Wrocławiem. Od strony ulicy usytuowany na łagodnym zboczu dom prezentować się będzie jak skromny, dwukondygnacyjny pawilon o graficznie skomponowanej fasadzie artykułowanej precyzyjnymi podziałami, które podkreślać będą obramienia z aluminiowych listew oraz kontrastowe zestawienie płaszczyzn białego marmuru, forniru i ciemnego szkła. Od strony ogrodu budynek ukazywać będzie mniej formalne oblicze – trzypoziomowa elewacja z tarasami i przeszklonymi ścianami otwierać się będzie na pobliskie jezioro i widoczne w oddali miasto.

Ta89U2d1xpjL9f9GJP7VWIXtGPbuzopWS0K35dYr035Je5ay7RdPifTP82za_kma-dom-swiatloczuly-06.jpg
zTy8Z1PdysS3SScAVNWxryhUof5WPdWf0lFwv79ARqHQoEr0quCWoEZYwrrq_kma-dom-swiatloczuly-07.jpg

Wnętrze domu podzielono na trzy kondygnacje. Przyziemie mieścić będzie sypialnię z garderobą, pokój kąpielowy oraz mniejszą, przeznaczoną dla gości sypialnię z wyjściem do ogrodu. Parter zaprojektowany został jako otwarta przestrzeń z przestronną jadalnią i salonem, wydzieloną przesuwnymi drzwiami kuchnią oraz gabinetem i niewielką łazienką.

Z salonu można wyjść na taras, z kuchni zaś – zejść do ogrodu. Na tej kondygnacji znajduje się również główne wejście do domu od strony ulicy oraz wjazd do garażu.

Pierwsze piętro zajmie sypialnia, duża łazienka i pokój dzienny, który po rozsunięciu panoramicznych okien powiększa się o powierzchnię dużego tarasu.

4oMo6Y06XiI6MlfCWDW9E7i0lSm98IAj07W2kzuGhpU21u7Esb7iyYinq9Ja_kma-dom-swiatloczuly-rzut-parteru-1-200.jpg

Fot. KMA, Dom światłoczuły, rzut parteru

8FFX4Oicr4tpgal2kciC0QhttK0rMdSoeI1iNRukYrDc2hmpu6jBLwnFJc5U_kma-dom-swiatloczuly-rzut-pietra-1-200.jpg

Fot. KMA, Dom światłoczuły, rzut pietra

Jedną z kluczowych dla architektów kwestii było zapewnienie dostępu światła do wszystkich pomieszczeń – od sypialni w przyziemiu po salon na najwyższym piętrze. Odbijające się od połyskliwego aluminium promienie słońca przenikać będą przez duże tafle okien, załamywać się w czarnej, szklanej niecce basenu i prześwietlać dom jak delikatną, fotograficzną kliszę.

rjTdrToL4UXJBr5d8VF7rQmxLhQ858iNI2n9yRKTpXC7IcKWPWajI2guNWWy_kma-dom-swiatloczuly-rzut-przyziemia-1-200.jpg

Fot. KMA, Dom światłoczuły, rzut przyziemia

Projekt: 2011
Lokalizacja: Dortmund
Powierzchnia użytkowa: 250 m2
Autorzy: Anna Misiura, Łukasz Kabarowski (KMA Kabarowski Misiura Architekci)
Wizualizacje: OMI Media Production


Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera