Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projektanci z biura Dust uznali, że wyniszczonym przez zdobycze cywilizacji ludziom nie są potrzebne szczególne wygody i atrakcje. Wystarczy to, co pierwotne: przestrzeń, światło, powietrze. Czy w tym pustynnym azylu da się “naładować akumulatory”?

 

Ciepło, trwałość, słońce

Wykonane z kamienia pawilony mieszkalne mają kształt prostych boksów i są przeszklone z dwóch stron, aby mieszkaniec miał nieustanny widok na skały, kaktusy, niebo. W budynku zachowano też kolorystykę podobną do tej pustynnej. Znaczenie mają faktury i temperatura użytych materiałów – wszystko ma wiązać człowieka z dającą oparcie przyrodą.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera