Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Trwa konkurs architektoniczny na projekt centrum kulturalnego na Tajwanie. Znany z futurystycznych wizji Vincent Callebaut też zgłosił tam swoją propozycję.

 

Oszczędzanie energii

W niezwykłą bryłę od razu miały być wkomponowane liczne ogniwa fotowoltaiczne oraz system pomp cieplnych – wszystko po to, żeby gmach bazował przede wszystkim na energii odnawialnej. Ze względu na swoje położenie – na skraju parku oraz na terenie superekologicznej nowej dzielnicy gmach musiał być wkomponowany w ten ekosystem. Architekt osiągnął to m.in. wprowadzając roślinność do wnętrza budowli.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera