Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Podwójna “skóra” odróżnia nowobudowany ośrodek badawczy od innych na terenie kampusu Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju. Realizacja biura Studio Archea miała być przede wszystkim energooszczędna.

 

Zielona energia

Dwie pierwsze kondygnacje obiektu zajęły laboratoria i pomieszczenia związane z prowadzanymi tu badaniami naukowymi. Na ostatniej zaś ulokowano dwa mieszkania, których dach i ściany obłożone zostały ogniwami fotowoltaicznymi. To instalacje ciche i czyste, nie mające wpływ na komfort życia w ich sąsiedztwie. Nie mniej ważnym elementem budynku jest zielony dziedziniec, który służy pracownikom do odpoczynku.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Projekt biurowca na rogu ulicy
Projekt biurowca na rogu ulicy

Projekt architektoniczny pięciokondygnacyjnego biurowca w centrum Częstochowy opracował zespół Danie ...

VELUX Archi-Vizje: Doświetlenie przez płaski dach. Webinarium
VELUX Archi-Vizje: Doświetlenie przez płaski dach. Webinarium

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Dom Przekątny
Dom Przekątny

Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego – to najczęściej wynik ścisłej współpracy architekta z ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera