Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Centrum Sztuki FRAC, znajdujące się w Orléans we Francji wzbogaciło się niedawno o nowy pawilon recepcyjny. Gmach otrzymał oryginalną, niezwykłą formę, do stworzenia której architekci użyli metod modelowania parametrycznego.

 

Rzeźbione światłem

Elewacje tych rzeźbiarskich brył pokryto aluminium; ponadto w każdym narożniku, załamaniu powierzchni ściany ukryte zostały diody, które po zmroku jeszcze lepiej pokazują skomplikowaną, wielopłaszczyznową strukturę tych elewacji. Bo poza tym, że całe bryły dynamicznie wyginają się, każda z nich została skomponowana z setek mniejszych płaszczyzn. Foto: Nicolas Borel, http://www.jakobmacfarlane.com, www.designboom.com, www.frac-centre.fr

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie
Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie

Dziś każde miasto chce mieć swoje centrum nauki – placówki takie są bowiem niezwykle atrakcyjnymi ob ...

Projekt zielonej biblioteki
Projekt zielonej biblioteki

Projekt zielonej biblioteki sami architekci nazwali „Zielonym statkiem kosmicznym” - co od razu suge ...

Dom jednorodzinny w nowym wydaniu
Dom jednorodzinny w nowym wydaniu

Polskie miasta i wsie pełne są domów jednorodzinnych sprzed 30, 40, 50 lat. Zwykle nie są to wysokie ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera