Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stamp House, dom jednorodzinny, wybudowany w Queensland w Australii według projektu pracowni Charles Wright Architects przypomina raczej ekspresyjną, betonową rzeźbę niż mieszkanie dla rodziny. Ponadto dom został „zawieszony” tuż nad wodą jeziora.

 

Ekologia i szacunek dla pejzażu

Rozczłonkowana sylwetka domu ma jeszcze jeden cel: miała lepiej wpisać budowlę w krajobraz. To sąsiedztwo parku narodowego, malowniczy brzeg jeziora otoczony skalistymi pagórkami – architekci chcieli stworzyć budowlę, która nie zakłóci pejzażu, a się w niego wpisze. Stamp House to się udaje – wygląda nad brzegiem jeziora jak rozkruszona skała. Poza rzeźbiarską, brutalistyczną formą dom jest ekologiczny, energooszczędny. Prąd w domu pochodzi z paneli słonecznych, część wody – ze zbieranej i oczyszczonej deszczówki. Rezydencję wyposażono w system kontroli zużycia energii.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera