Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Klasztor dominikanów w miejscowości Ptuj w Słowenii został niedawno zamieniony w centrum wystawienniczo-widowiskowe. Projekt renowacji zabytkowego obiektu i nadani mu nowych funkcji zaprojektowała pracownia Enota.

 

Czarna rzeźba

Główna sala widowiskowa powstała w wysokiej i długiej nawie, z której usunięto wszelkie dobudowane w przeszłości naleciałości. W tę średniowieczną przestrzeń – dosłownie - wstawiono czarną konstrukcję, pełniącą rolę i sceny, i widowni. Jej nowoczesna forma, kolor i materiał odcinają ją radykalnie od średniowiecznych murów.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera