Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W domu w żółto-szare paski zamieszkała rodzina z dwójką dzieci. Opracowując projekt architekci mieli za zadanie stworzyć przestrzeń w maksymalnym stopniu oświetloną światłem słonecznym oraz zapewniającą intymność.

 

Widowiskowa twierdza

Funkcje domu rozlokowano tak, aby zapewnić im optymalne nasłonecznienie. Sypialnie znalazły się od wschodu, salon od południa, północna elewacja jest ślepa. Oryginalny wzór z pionowych pasków, nietypowy kształt dachu oraz drewniane detale (np. uplecione z wikliny drzwi do garażu) nadają domowi oryginalną formę i odwracają uwagę od tego, że od strony ulicy jest on właściwie zamkniętą niczym twierdza bryłą. Foto: Diego Torres + Gerardo Dueñas, www.tactic-a.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera