Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sześć lat trwała budowa luksusowego apartamentowca, jaki w Singapurze zaprojektował Ben van Berkel i jego pracownia UNStudio. 36-piętrowy gmach ma niezwykły kształt, który sprawia wrażenie, jakby był cały czas w ruchu.

 

Organiczna forma

Powstał więc 36-piętrowy wieżowiec o organicznie ukształtowanej elewacji pełnej zakrzywień, głębokich zagłębień i półokrągłych wybrzuszeń. Betonowa elewacja faluje i „przelewa” się, jakby wykonana była z miękkiej lub płynnej materii. Wśród licznych załomów ścian pojawiają się nie mniej miękko wycięte okna i duże balkony – większość posiada panoramiczny widok, bo architekt właśnie widok z okna uznał za największa wartość dla tego domu.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera