Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kopenhaskie Centrum Leczenia Nowotworów zostało zaprojektowane przez zespół pracowni Nord Architects. Nie znający funkcji budynku przechodzień raczej nie powiedziałby, że w tych malowniczych, przytulnych domkach leczy się najcięższe, śmiertelne choroby. I o to chodziło.

 

Działać, nie leżeć

Wbrew obiegowej opinii nowotwory dotykają w takim samym stopniu osób starszych, jak i młodych. Dlatego też szpital, w którym leczy się raka nie może być tylko przestrzenia, gdzie leży się w łóżku. Młodzi ludzi są przecież aktywni, potrzebują możliwości działania. Dlatego tak bardzo zależało architektom na opracowaniu budowli, która to wszystko będzie zawierała, a zarazem pozostanie po prostu atrakcyjnym, interesującym budynkiem. Foto: www.nordarchitects.dk

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera