Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W prowincji Anhui w Chinach, na zboczu jednej z pięciu świętych gór taoistów powstał pawilon, mający służyć turystom. Zespół biura Archiplein, autorzy tego gmachu, opracowując jego projekt inspirowali się tradycyjnym chińskim malarstwem.

 

Naśladować kształt

Architekci mówią, że projektując budynek dokonali analizy kształtu terenu i bryle nadali formy podobne, w formie budowli starali się oddać kształt zbocza i linii brzegowej jeziora. Czy to dzięki temu nowa budowla jest tak dobrze wkomponowana w naturalne otoczenie?

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera