Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Laureat nagrody Priztkera, Eduardo Souto de Moura, zaprojektował krematorium. Geometryczny gmach stanął w belgijskim mieście Kortrijk, obok istniejącego cmentarza. Gmach został zaprojektowany tak, aby „zniknąć” w krajobrazie.

 

Ukryty pod ziemią

Cmentarz, obok którego powstało krematorium, położony jest na płaskowyżu, ma formy stonowane i spokojne, łagodnie wpisuje się w krajobraz. Portugalski architekt postanowił dostosować się do tych warunków, zachować kształt tego pejzażu i projektowany przez siebie gmach w większej części ukrył pod ziemią. Porastająca najważniejsze pomieszczenia zieleń, przykrycie ich ziemią ma według architekta znaczenie symboliczne, zapewnia też ciszę, o którą zabiegał projektant.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera