Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Laureat nagrody Priztkera, Eduardo Souto de Moura, zaprojektował krematorium. Geometryczny gmach stanął w belgijskim mieście Kortrijk, obok istniejącego cmentarza. Gmach został zaprojektowany tak, aby „zniknąć” w krajobrazie.

 

Ład i harmonia

Za pomocą zimnych, szarych ścian w została zaznaczona przestrzeni obecność krematorium, jednak samej bryły nie widać. Komin oznacza miejsce, gdzie istnieje spopielarnia, jednak harmonia krajobrazu i cisza cmentarza nie została zaburzona nową bryłą. Foto: www.sum.be

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nietypowe bloki dla Rzeszowa
Nietypowe bloki dla Rzeszowa

U stóp wzgórz w dzielnicy Zalesie w Rzeszowie znajduje się niska, głównie jednorodzinna zabudowa. W ...

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera