Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Urząd skarbowy – jeden z tych budynków, w których mało kto chciałby się znaleźć. Pracownia NSW AS postanowiła choć trochę uprzyjemnić te wizyty, projektując dla siedziby urzędu w Oslo wielobarwny, ciekawy wizualnie budynek.

 

Trzy zamiast jednego

Gmach skomponowano z trzech ustawionych do siebie równolegle skrzydeł. Wszystkie połączono mostami i łącznikami. Nie zamykanie wszystkich pomieszczeń w jednej, dużej i ciężkiej bryle, a rozbicie jej na mniejsze części zapewniło wrażenie lekkości i otwartości gmachu, a także lepszy dostęp światła do wnętrz.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera