Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gmach medycznego instytutu badawczego, powstający w australijskim mieście Adelaide ma elewacje dopasowane do zmian pór dnia i roku. Budynek ma na otoczeniem reagować jak... żywy organizm.

 

Stopić się z tłem

Taka konstrukcja elewacji ma oczywiście na celu maksymalne wykorzystanie warunków zewnętrznych – nasłonecznienie wnętrz, wietrzenie ich. Ale też coś więcej – dzięki temu, że budynek dopasowuje się do pogody czy nasłonecznienia doskonale stapia się z otoczeniem, wkomponowuje się w przestrzeń o wiele lepiej niż tradycyjnie budowane obiekty. Foto: www.woodsbagot.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera