Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W estońskim mieście Tartu powstała duża szkoła medyczna z budynkiem szkolnym otoczonym przez wysokie akademiki. Architekci z pracowni Kavakava starali się te duże obiekty jak najlepiej wpisać w kameralne otoczenie.

 

Dopasować do sąsiadów

Okolica, w jakiej powstał kompleks składa się przede wszystkim z domów jednorodzinnych. Architekci uznali, że warto, aby szkoła- mimo dużych rozmiarów – nie przytłaczała okolicy i dopasowywała się do kameralnej, niskiej zabudowy. Choć na kształt istniejących już akademików nie mieli wpływu, budynek szkolny postanowili jak najlepiej dopasować do okolicy i do wymaganych funkcji.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom Meandrowy
Dom Meandrowy

Kształt działki i jej usytuowanie względem stron świata – to dla architektów zawsze pierwsze element ...

Webinarium Ruukki: Najwyższy standard bezpieczeństwa budynków
Webinarium Ruukki: Najwyższy standard bezpieczeństwa budynków

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera