Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Muzeum Morskie w Porsgrunn w Norwegii zaprojektowały wspólnie dwie pracownie: COBE Architects i Transform Architects. Budynek otrzymał kształt, inspirowany bezpośrednio formami lokalnej, drewnianej zabudowy. Jest jednak od nich bardzo różny.

 

Aluminiowa rzeźba

Do budowy muzeum architekci użyli jedenastu „klocków” – brył o dwuspadowych dachach i niewielkich rozmiarach drewnianego domu. każdy z owych klocków jednak lekko przesunęli, przekrzywili, obrócili, aby uzyskać spójną, ale nieregularną bryłę o oryginalnym kształcie. Gdy całą bryłę obili dodatkowo aluminium – gmach nabrał unikatowego wyrazu i wniósł nową jakość w historyczną zabudowę okolicy. Foto: www.cobe.dk

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie
Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie

Dziś każde miasto chce mieć swoje centrum nauki – placówki takie są bowiem niezwykle atrakcyjnymi ob ...

Projekt zielonej biblioteki
Projekt zielonej biblioteki

Projekt zielonej biblioteki sami architekci nazwali „Zielonym statkiem kosmicznym” - co od razu suge ...

Dom jednorodzinny w nowym wydaniu
Dom jednorodzinny w nowym wydaniu

Polskie miasta i wsie pełne są domów jednorodzinnych sprzed 30, 40, 50 lat. Zwykle nie są to wysokie ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera