Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


William O’Brien, architekt i wykładowca na Massachusetts Institute of Technology zaprojektował dom dla dwójki artystów. Budynek, który stanął w Kalifornii jest symetryczny – ta cecha była wymagana przez klientów.

 

Układ symetryczny

Poszczególne pomieszczenia w domu rozlokowano wzdłuż przeszklonej fasady. Na parterze jest kuchnia i jadalnia, połączone wyjściem na taras, jest duży, wysoki salon. Z niego schody wiodą na górę, gdzie wzdłuż całego domu ciągnie się galeria, gdzie także (symetrycznie) rozlokowano dwie pracownie, odpowiednio ustawione względem stron świata (aby zapewnić użytkownikom najlepsze warunki oświetleniowe). Foto: www.wojr.org

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera