Wyjątkowa instalacja na Segovia Hay Festival 2012 - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wyjątkowa instalacja na Segovia Hay Festival 2012

 

Czas czytania: ~5 min


eahUAKVVPeggvknoEdehxvhpgI8Syal2vHNxsmjuGIKK3LXNC0Ayacaoa7II_instalacja-aqueducto-3-fotjavier-salcedo-rico.jpg

Fot. Instalacja Aqueducto, Javier Salcedo Rico

Dzięki połączeniu edukacji, zaangażowania lokalnej społeczności i wyjątkowego materiału powstała drewniana replika Akweduktu Rzymskiego, najbardziej znanego zabytku Segowii.

Dnia 25 września 2012 roku Stowarzyszenie Handlowe Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (AHEC) zrealizowało największy w historii wspólny projekt, który obejmował konstrukcję dwóch uzupełniających się instalacji z tulipanowca amerykańskiego – repliki Akweduktu Rzymskiego o nazwie „Acueducto” i geometrycznej konstrukcji „Esponja”. Instalacje te udało się wykonać dzięki zaangażowaniu ponad 300 ochotników i studentów z Segowii, którzy utworzyli 200-metrowy łańcuch, podając sobie specjalnie zaprojektowane elementy. Celem tego wydarzenia było zaprezentowanie drewna jako doskonałego materiału do projektowania, a także ukazanie jego ogromnego potencjału konstrukcyjnego i pozytywnego wpływu na środowisko. Projekt odbył się w ramach trwającego od 27 do 30 września br. Segovia Hay Festival, a jego pomysłodawcą był architekt Fermín González Blanco oraz jego studenci z prestiżowej uczelni IE University w Segowii.

zZdnORqqKdhfuiwBYUAxsu6S2sUTrjZ4ffq8t25MOUS4QxfycN9hvljTMUfh_instalacja-aqueducto-2-fotjavier-salcedo-rico.jpg

Fot. Instalacja Aqueducto, Javier Salcedo Rico

Zamysłem AHEC było zaangażowanie większej grupy studentów w zaprojektowanie i stworzenie instalacji, która kładzie nacisk na planowanie i pracę grupową. Za pomocą specjalnego systemu modułów konstrukcyjnych „Lupo”, autorstwa Gonzáleza Blanco, studenci zaprojektowali dwie konstrukcje, wykonane z dużych laminowanych paneli z tulipanowca amerykańskiego. Pierwszą z nich była replika fragmentu Akweduktu Rzymskiego, nazwana „Acueducto”, na którą składało się 336 elementów występujących w 7 powtarzających się kształtach. Wszystkie elementy zostały wycięte z drewnianych paneli przy użyciu plotera frezującego CNC. Wywiercono również zestawy otworów, dzięki którym poszczególne elementy można było łączyć ze sobą za pomocą drewnianych kołeczków. Replika Akweduktu, wykonana w skali 1:10, miała niemal 3 metry wysokości i ważyła 453 kilogramy. Na oczach setek mieszkańców, burmistrz miasta dołożył do konstrukcji ostatni element, tym samym ogłaszając jej ukończenie. Postawienie instalacji „Acueducto” przed najsłynniejszym zabytkiem Segowii zajęło zaledwie kilka godzin, a pracy z zainteresowaniem przyglądali się mieszkańcy i przedstawiciele mediów.

oxhrGp9AR2pAIzAk2gnzf9Rdawb5imyCvVwfG8HX76l2MrNwirmCd3lf5uPA_instalacja-aqueducto-1-fotjavier-salcedo-rico.jpg

Fot. Instalacja Aqueducto, Javier Salcedo Rico

Konstrukcja „Acueducto” pozostała na miejscu do wieczora, kiedy to starannie ją zdemontowano. Następnie nadszedł czas na najbardziej ambitny etap całego projektu, kiedy to ponad 300 ochotników z Segowii w każdym wieku, uformowało łańcuch biegnący spod Akweduktu Rzymskiego do „La Casa de los Picos”, siedziby Wyższej Szkoły Sztuki i Designu w Segowii. W atmosferze radości i zabawy, ochotnicy podawali sobie z rąk do rąk 336 bloczków z tulipanowca amerykańskiego, aby utworzyć z nich kolejną konstrukcję. Sheila Cremaschi, dyrektor Segovia Hay Festival, była zachwycona atmosferą tego wydarzenia: „To najlepszy projekt społecznościowy, jaki kiedykolwiek widziałam! Cudownie jest widzieć, że zjednoczył on wszystkich mieszkańców miasta.”

d1i0LZ1PJXzlLDwECIixKDlR9mx8GSpJujXLICeGEBuxxumI1SW0AVR6cyJY_instalacja-esponja-1-fot-javier-salcedo-rico.jpg

Fot. Instalacja Esponja, Javier Salcedo Rico

Gdy wszystkie bloczki dotarły na miejsce, zaczęła się budowa drugiej instalacji, nazwanej „Esponja”, co po hiszpańsku oznacza „gąbka”. „Esponja” to wysoka na 3,7 m konstrukcja, do której wykorzystano wszystkie panele z tulipanowca amerykańskiego, które zostały po utworzeniu elementów „Lupo”. 92 kwadratowe komponenty instalacji, które zawierały w sobie puste przestrzenie po wycięciu elementów do poprzedniej instalacji, zostały przymocowane do siebie bez użycia kleju za pomocą systemu drewnianych kołeczków, który umożliwił wielokrotne łączenie ich ze sobą. Dzięki pustym przestrzeniom odwiedzający mogli zajrzeć do środka instalacji.

U1FJAFIrfxNB0QznD6Tu3C938JvPz17hSiE92dIBkhtFKmLXx16cTu09xt6W_instalacja-esponja-2-fot-javier-salcedo-rico.jpg

Fot. Instalacja Esponja, Javier Salcedo Rico

David Venables, dyrektor AHEC na Europę, który razem z Fermínem González Blanco opracował koncepcję tego złożonego projektu, powiedział: „Replika Akweduktu Rzymskiego przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Tulipanowiec amerykański był doskonałym materiałem do tej konstrukcji, ponieważ zapewnił jej wytrzymałość, a zarazem lekkość. Nie spodziewaliśmy się, że tak ogromne wrażenie zrobi na nas kolorystyka instalacji w połączeniu ze stojącym za nią Akweduktem z granitu. Wyjątkowości temu projektowi dodaje także fakt, że mogliśmy później wykorzystać pozostałe elementy do instalacji „Esponja” i dzięki temu ukazać konstrukcyjny potencjał tulipanowca amerykańskiego. Jesteśmy bardzo wdzięczni firmie inżynieryjnej Arup za ich wkład i cenne wskazówki przy tworzeniu tych projektów.”

GQbtFPFhz568rI2QwEcaMrJDLqyXm1sxwvLkK9gqTXwzaVMnKdvTIXV9Tgd9_instalacja-esponja-3-fot-javier-salcedo-rico.jpg

Fot. Instalacja Esponja, Javier Salcedo Rico

Javier Quintana, Dziekan Wydziału Architektury na IE University był pod ogromnym wrażeniem wszechstronności tego projektu: „Chcieliśmy zaangażować się w coś wartościowego dla studentów i dla samego miasta Segowia, ale naszym celem było również sprawdzenie i ukazanie właściwości amerykańskiego drewna liściastego. Wszystkie te cele udało się osiągnąć. Projekt połączył w sobie edukację, atmosferę zabawy, a także wywarł ogromny wpływ na środowisko projektantów i lokalną społeczność”.

Zobacz film

Źródło: americanhardwood.org


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera