Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dwa sąsiadujące ze sobą zabytkowe domy w Londynie zostały rozbudowane przez architektów z biura Emrys Architects. Projektanci na tyłach dwóch kamienic wybudowali niezwykłą bryłę, przykrytą miedzianym dachem.

 

Dwa piętra z tyłu

Rozbudowę biura zlecono pracowni Emrys Architects. Nie było to zadanie łatwe: bardzo gęsta zabudowa utrudniała wkomponowanie w teren nowego obiektu, zaś wymogi konserwatora zabytków wykluczały nadbudowy i zmiany formy budynku od strony ulicy. Architekci postanowili z tyłu obu kamienic wznieść nowy obiekt. Ma on dwie kondygnacje i nie tylko powiększył powierzchnię użytkową biura, ale też znacznie ułatwił komunikację pomiędzy obydwoma kamienicami.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera