Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gdy w 2009 roku austriacki Linz dzierżył miano Europejskiej Stolicy Kultury jego władze przykładały wielu starań, by ułatwić mieszkańcom i turystom lepsze poznanie miasta oraz docenienie jego walorów. Jednym z pomysłów był... Żółty Domek.

 

Żółta przestrzeń publiczna

Co więcej, domek wybudowano w miejscu, w którym niedawno autostradę schowano w tunelu, dzięki czemu okoliczni mieszkańcy „odzyskali” widok i ciszę. To dlatego nowopowstały budynek nazwano Bellevue – Piękny Widok. Jego celem było wykorzystanie terenu nad tunelem i zamienienie go w atrakcyjną przestrzeń publiczną.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera