Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Architekci projektując budynki mieszkalne myślą zwykle o tym, by dostarczyć światło mieszkańcom, użytkownikom obiekty. Projektanci ze słowackiej pracowni Nice Architects postanowili, że ich apartamentowiec wniesie światło także na całą ulicę.

 

Biała rzeźba

Swój pomysł wzniesienia gmachu o zwracających uwagę formach i „świetlistym” charakterze architekci zrealizowali za pomocą bardzo prostych środków. Wyrazista, dynamicznie ukształtowana fasada rzuca się w oczy, uatrakcyjnia też wąską ulicę malowniczą gra świateł i cienie. Biały tynk na elewacji – dzięki skierowaniu na zachód – lśni przez dużą część dnia, bo odbija padające na niego światło słoneczne. Zwykły blok mieszkalny stał się czymś w rodzaju rzeźby, wnoszącej nową jakość w gęsto zabudowaną okolicę. Foto: Tomas Manina, www.nicearchitects.sk

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera