Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowe budynki, projektowane przez biuro Huber Staudt Architekten na potrzeby szpitalnego kampusu w Friedrichshafen w Niemczech, miały nie tylko wpisać się w krajobraz oraz dopasować się do istniejącej już zabudowy. Miały przede wszystkim spełniać dobrze swoją funkcję przestrzeni dla osób chorych psychicznie.

 

Ciepły i solidny

Ważną rolę w budynku pełnią też użyte materiały. Każdy z segmentów i skrzydeł budynku został wzniesiony w użyciem solidnej, betonowej ramy, której wnętrze wypełniono szkłem i drewnem. To kolejny pomysł Huber Staudt Architekten: betonowe ramy mają dać poczucie stabilności, wyraźnie wskazać strukturę i granice budynku. Ciepłe drewno ma zaś przełamać chłód i surowość tego materiału, dzięki deskom gmach ma być bardziej przytulny. Foto: Werner Huthmacher, www.huberstaudtarchitekten.de

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera