Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gort Scott zaprojektował niewielki pawilon, mieszczący toaletę. Budynek powstał na potrzeby kibiców, odwiedzających stadion na Wembley, ale miał mieć atrakcyjną i estetyczną formę, aby mógł stanąć na otaczających stadion ulicach.

 

Beton i złoto

Pawilon skomponowano z dwóch części o bardzo różnym charakterze. Podstawę toalety stanowi betonowa, ciężka bryła, jednak już w jednej czwartej wysokości budynku beton zamienia się w lekką, ażurową, złotą strukturę, która sprawia wrażenie, jakby unosiła się dookoła pawilonu niczym obłok.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Projekt polskiej wystawy na Biennale Architektury w Wenecji
Projekt polskiej wystawy na Biennale Architektury w Wenecji

Międzynarodowa Wystawa Architektury, zwana potocznie Biennale Architektury w Wenecji – to najważniej ...

Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju
Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

VELUX Archi-Vizje: Renowacje i adaptacje, czyli nowe życie budynków
VELUX Archi-Vizje: Renowacje i adaptacje, czyli nowe życie budynków

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera