Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projektantom z biura SMS Arquitectos udała się niezwykła rzecz: naśladując dosłownie sposób budowania, konstrukcję, bryłę istniejącego budynku szkoły dostawili do niego nową część, która dość wyraźnie odróżnia się od starej.

 

Tradycja i ozdoba

Mimo tej rozbudowanej ideologii jaką przy projektowaniu przyjęli architekci nie mogli oni zapomnieć o estetycznym wyrazie nowej bryły. Wymurowana z cegieł budowla została obłożona ażurowymi panelami o graficznym wzorze, poprzetykanymi wyciągniętymi na zewnątrz pasami ceglanych elementów konstrukcyjnych. Choć pod względem budowlanym jednakowa, nowa część otrzymała subtelny, pogodny wyraz dzięki kojarzącemu się z płatkami kwiatów ażurowemu wzorowi na elewacjach. Foto: www.smsarquitectos.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera