Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na terenie historycznej dzielnicy Wersalu powstał gmach, mieszczący należącą do lokalnego uniwersytetu bibliotekę. Opracowująca projekt pracownia Badia Berger Architectes postawiła na funkcjonalność.

 

Wąskie plastry

Decydując się na „pocięcie” bryły na części projektanci poszli w swoim koncepcie jeszcze dalej i część czytelnianą podzieli na kolejne, jeszcze mniejsze „plastry”. Konsekwentnie podłużny gmach „poszatkowali” na wąskie pasy, pomiędzy którymi ulokowali okna. Kolejne segmenty budynku na przemian zagłębiają się i wystają na zewnątrz, tworząc harmonijkowy układ trójwymiarowych bloków.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera