Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dzięki współpracy dwóch uczelni, chińskiego Uniwersytetu Jiaotong i Uniwersytetu z Liverpoolu w chińskim mieście Suzhou utworzono szkołę wyższą Xi'an Jiaotong-Liverpool University. Pracownia Aedas zaprojektowała na jej potrzeby gmach administracyjny o wyjątkowej i pełnej niespodzianek formie.

 

W zgodzie z naturą

Poza niezwykłą, choć niewidoczną na pierwszy rzut oka formą gmach odznacza się wieloma rozwiązaniami, sprzyjającymi środowisku. Dach budowli pokrywa ogród, zaś elewacje pokryto zewnętrznymi żaluzjami, które chronią wnętrza przed słońcem, a zarazem nadają obiektowi trójwymiarowości, urozmaicają jego kubiczną bryłę. Do natury gmach mają też przybliżyć kolory – budynek utrzymano w ciepłych odcieniach brązu, ochry, kolorach zmieni. Odpowiadają one kolorystyce kamienia, który posłużył za wzór dla tej niezwykłej bryły. Foto: www.aedas.com, http://plusmood.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej
Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej

Dom we Wróżenicach – to projekt architektoniczny stworzony dla czteroosobowej rodziny marzącej o wyj ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera