Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gdy w XIX wieku w centrum Sydney budowano ten niewielki obiekt, jego przeznaczeniem było pomieszczenie komisariatu policji. Przez wiele lat pełnił swoją funkcję, jednak zmieniły się wymagania i potrzeby mieszkańców i od 1974 roku budynek wciąż zmieniał najemcę. Ostatnia przebudowa nadała mu nowe życie.

 

Od frontu XIX wiek

Architekci zdecydowali się zachować w niezmienionej formie fasadę – tę zabytkową, zdobną, neoklasycystyczną formę i rzeźbionym portalu i kamiennych balustradach balkonowych. Tę ścianę starannie wyremontowano i zachowano z jej pierwotnym teraz już zabytkowym kształcie.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera