Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Architekci z czeskiej pracowni Uhlik Architekti w lesie na południu Czech zaprojektowali maleńki domek dla prywatnego klienta. To leśne schronienie nie oferuje wielu wygód, za to jest w zaskakujący sposób skomponowane z naturalnym krajobrazem.

 

Wsparty na kamieniu

Najciekawszy jest kształt domku. Architekci postawili budyneczek w bezpośrednim sąsiedztwie zbiorowiska głazów – wielkich kamieni, które leżały w tym lesie zapewne od setek lat. projektanci domek wsparli na jednym z takich kamieni: nadali obiektowi taki kształt, aby sprawiał wrażenie „wspinania” się po kamieniu. Dzięki temu także wnętrze unosi się ku górze, co zostało podkreślone schodkowym jego układem.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wyniki konkursu na projekt lubianego terenu zielonego
Wyniki konkursu na projekt lubianego terenu zielonego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt zagospodarowania terenu parku im. Cichociemnych Spado ...

Naked House – projekt domu pracowni MAZM
Naked House – projekt domu pracowni MAZM

Naked House – projekt domu jednorodzinnego pracowni MAZM powstał dla rodziny z dziećmi. Wydawać by s ...

Unikato – lekarstwo dla miasta
Unikato – lekarstwo dla miasta

Unikato – to realizacja architektoniczna wyjątkowa z wielu powodów. Budżet tej inwestycji był ekstre ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera