Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wszyscy wiemy, że jednym z większych problemów współczesności są coraz gęściej zabudowane i liczniej zamieszkane miasta. W tak ciasnych przestrzeniach trudno buduje się te z nowe obiekty. Architekci z pracowni SDeG postanowili poszukać sposobu poradzenia sobie z tym.

 

Skierowany do wewnątrz

Pod tą nietypową, miękką okładziną ukryty został dom „właściwy”. Wszystkie jego wnętrza skierowano ku oświetlonemu od góry wewnętrznemu atrium – to ono jest „światem zewnętrznym” dla mieszkańców, nie hałaśliwa, ciemna, obudowana innymi domami, ciasna ulica. Zastosowany na elewacjach zabieg formalny niejako powtórzono we wnętrzach, w których schody, łączące poszczególne wnętrza kilkupiętrowego domu także miękko się wyginają i nie mają ostrych naroży. Foto: http://sdeg.in, contemporist.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera