Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt włoskiej siedziby Fundacji Elżbiety i Helmuta Uhlów został wyłoniony w drodze międzynarodowego konkursu. Zwycięska pracownia Modostudio zaproponowała budynek, który idealnie wpisuje się w niezwykle ukształtowaną działkę.

 

W swobodnej atmosferze

Nawiązujące do form natury kształty poszczególnych części budynku i naturalne materiały, użyte do jego budowy spowodowały, że obiekt stopił się z otoczeniem. Odpowiednie ukształtowanie brył, podział wnętrz, rozlokowanie przeszkleń pozwoliły natomiast wykreować atrakcyjną i bardzo funkcjonalną przestrzeń użytkową. Szefowie fundacji szczególnie doceniają brak ściśle zaprojektowanych sal konferencyjnych – zamiast nich jest jadalnia, pełniąca tę samą rolę, jednak dająca poczucie o wiele większej swobody. Foto: Laura Egger, www.modostudio.eu

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera