Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wyspy Zielonego Przylądka określa się często mianem „końca świata”, ale nie oznacza to, że nie może i tam powstawać dobra architektura. Na jednej z wysp, Fogo, powstał niedawno budynek dyrekcji tutejszego rezerwatu. Zrealizowano go według wizji portugalskiej pracowni Oto Arquitectos.

 

Budynek spacerowy

Znaczną część budynku wkopano w ziemię – dzięki temu ponad jej powierzchnią wyrastają tylko spadziste platformy, po których można wejść do wnętrza oraz niektóre ściany i płaskie dachy. Budynek wyposażono w wewnętrzny dziedziniec oraz sieć pochylni, prowadzących w dół, do budynku. Wszystkie te miejsca – to zarazem malownicze trasy widokowe, po których można spacerować, a nawet jeździć rowerem.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera