Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szpital nie musi być przerażającym miejscem! - to przekaz, który był kluczowy w projekcie budynku dziecięcego szpitala w Birmingham w stanie Alabama. Pracownia HKS, opracowująca wizję tej budowli chciała, żeby rodziny małych pacjentów w budynku czuły się dobrze.

 

Wygodna przestrzeń

Projektanci z biura HKS postawili przed sobą kilka kluczowych zadań: chcieli tak zaprojektować szpital, żeby jego gmach nie przytłaczał. Poza tym wnętrza budynku powstały w myślą o komforcie całych rodzin, tak, aby mali pacjenci nie byli też narażeni na czekanie w kolejkach, tłoczenie się w ciasnych przestrzeniach. Gmach miał być też przyjazny środowisku – dlatego wzniesiono go według wymogów certyfikacji LEED (szpital ma złoty certyfikat).

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera