Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jak zbudować gigantyczny biurowiec nad fiordem i wśród zabudowy o dość niewielkiej skali, żeby nie przytłoczyć otoczenia? Na to pytanie musieli odpowiedzieć architekci z biura a-lab, projektując siedzibę firmy Statoil w Oslo.

 

Pięć długich części

Zespół z a-lab rozbił więc bryłę biurowca na pięć mniejszych części – długich, wąskich prostopadłościanów, które następnie ułożono jeden na drugim, przesuwając względem siebie. Architekci mówią, że inspiracją dla tej formy była gra w bierki – układ rozsypanych, wąskich pałeczek, które leżą ukośnie jedna na drugiej.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera