Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Oto niezwykłe przedszkole. Zaprojektowała go pracownia L3P Architekten, gmach stoi w szwajcarskim mieście Weiach. Zbudowane z kolorowych kostek, dopasowuje się skalą i barwami i potrzeb i oczekiwań dziecka. Ale ma jeszcze jedną, bardzo nietypową cechę, która wyróżnia ten budynek spośród innych.

 

Sztuczna trawa na ścianach

Pozostawienie drewnianych elewacji wydało się architektom banalne – wiadomo, że dla dzieci lepiej sprawdzają się obiekty kolorowe. Postanowili więc każdą z „kostek” powlec... sztuczną trawą, na dodatek zabarwioną na różne kolory. W ten sposób każda z brył budynku otrzymała nie tylko inny kolor, ale i miękką, bardzo nietypową fakturę.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera