Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W 2008 roku znana słoweńska pracownia Ofis Architects wygrała konkurs architektoniczny na projekt akademika, który miał stanąć w 19. dzielnicy Paryża. Pięć lat później gmach oddano do użytku i dziś można już podziwiać jego nietypową formę. Sami architekci mówią o nim „dom ze skrzynek”.

 

Miejsce spotkań

W długim i wąskim budynku trudno było zaprojektować odpowiednią ilość wygodnych przestrzeni wspólnych – a te były jednym z konkursowych wymogów, życie studenckie toczy się przecież nie w pokojach, ale tam, gdzie można się spotkać. Architekci wzdłuż całej jednej elewacji budynku zaprojektowali więc długie, szerokie, otwarte i ogólnodostępne korytarze – galerie. Z jednej strony prowadzące w głąb budynku, z drugie otwarte na miasto stały się ulubionymi miejscami spotkań mieszkańców akademika.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Galeria Młociny – rekreacja, nie zakupy
Galeria Młociny – rekreacja, nie zakupy

Od czasu, gdy coraz więcej zakupów robimy w internecie, stacjonarne centra handlowe musiały zacząć s ...

Webinarium Libet: Mała architektura w ogrodzie – funkcjonalne strefy z betonowych elementów
Webinarium Libet: Mała architektura w ogrodzie – funkcjonalne strefy z betonowych elementów

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Semmelrock: Łatwe i szybkie projektowanie nawierzchni twardych w programie Vectorworks
Webinarium Semmelrock: Łatwe i szybkie projektowanie nawierzchni twardych w programie Vectorworks

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera