Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W centrum francuskiego miasta Metz, przy Placu Republiki w latach 80. wybudowano dom towarowy sieci Lafayette. W kolejnych dekadach gmach stracił na znaczeniu – jego przestarzała forma oraz staromodny układ funkcjonalny przestały przyciągać klientów. Pracownia Manuelle Gautrand Architecture zaprojektowała więc modernizację sklepu.

 

Odmienić oblicze

To dlatego dom handlowy Lafayette zyskał drugie życie. Autorzy jego modernizacji postanowili nadać budowli wyrazistego charakteru, cech, które przyciągałyby wzrok. Budynek od lat 80. posiadał kamienne elewacje oraz przeszklony parter. Był ciężkim, zamkniętym, pozbawionym okiem „klockiem”, negatywnie wpływającym na wygląd placu.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera